Chihuahua

Chihuahua är en relativt känd ras och ägs av många storstadsbor eftersom den är liten, smidig att ta med samt anpassningsbar. Många i exempelvis städer som New York har ofta sin Chihuahua i handväskan, med tanke på att de är så små och är så kallade dvärghundar. Rasen har ökat enormt över hela världen sen 2000-talet. År 2012 och 2013 gjordes undersökningar på vilken hundras som var mest populär i världen, då Chihuahua kom på en stark fjärdeplats. Samma år, rättare sagt 2012, utnämndes hundrasen att den även var Sveriges populäraste hundras med hela 2360 registrerade Chihuaer i Svenska kennelklubben. Då inräknades både korthåriga och långhåriga Chihuaer.

Både lång- och korthåriga Chihuahuor

Det finns olika typer av Chihuahua, antingen den långhåriga varianten eller den korthåriga varianten. Vanligast är den långhåriga typen när det kommer till Sverige men korthårig är även populärt, det beror på vart i världen du kollar. Den långhåriga varianten har en len och silkig päls samt en så kallad lejonman runt halsen. Hundens svans har även långt hår. Rasen Chihuahua kommer ursprungligen från Mexiko där den självklart är vanligt än idag. Den korthåriga varianten av Chihuahua har givetvis kortare går även på svansen och inte den ”lejonmanen” som den andra varianten har. Oberoende på hundens hårlängd finns rasen i alla olika färger och kombinationer du kan tänka dig. Dock är färger ”Merle” inte tillåten på en Chihuahua. Merle är en genetisk avvikelse hos hundar och kan framstå som skimmer eller dropplad.

Den tillhör Rasgrupp 9 och sektion 6 i FCI för dig som är intresserad av den informationen. Vanligtvis brukar en Chihuahua väga mellan 0,3 till 3 kg vilket är en anledning till att det är smidig att ha i sin handväska och ta med sig. Den vanliga höjden upp till hundens manke som sitter på ryggen precis bakom nacken är mellan 15 och 23 cm. Detta innebär att du som flyger eller kommer flyga med din Chihuahua får ta med den på planet och ha den i knät, till skillnad från de som flyger med stora hundar. Då behöver hundarna sitta i lastutrymmet vilket inte är speciellt djurvänligt.

Världens minsta hundras

Som du säkert förstod innan när du läste höjden och vikten av Chihuahua, så är rasen världen minsta hundras. Namnet ”Chihuahua” kommer ifrån delstaten Chihuahua i Mexiko. Den uppmärksammades i mitten av 1800-talet men senare i slutet av samma århundrade blev hundrasen ett Mode i Mexico City samt Texas. År 1904 kom rasen till USA, så den första rasstandarden skrevs in i landet och blev godkänd av American Kennel Club, (AKC). År 1951 kom de två första Chihuaerna till Sverige men fick inte sitt genombrott förrän 7 år senare, rättare sagt 1958. Chihuahuans egenskaper är att hundrasen är pigg, alert och livlig. Detta är ytterligare en anledning till varför hundrasen är såpass populär. Det visas även vara relativt modig samt ägarmedveten. En ägarmedveten hund är en hund som tyr sig din sin husse, matte eller sin flock. Den är inte den som tvekar att försvara sin ägare, revir eller flock om det skulle vara så, trots sin storlek.

chihuahuor