Rottweiler

Rottweiler är en så kallad kamphund men ingår även i gruppen ”molosser- och bergshundar”. Hundrasen kommer ursprungligen från Tyskland men är numera vanlig i stora delar av Europa och framför allt de nordiska länderna. Rottweiler tillhör grupp 2 och sektion 2 i FCI.

Gillar inte för kalla temperaturer

Hundens päls är korthårig men så kallade täckhår samt underhull. Detta innebär att den har mycket hårstrån som ger en tjock och täckande effekt över hundens hud. Underhull finns mestadels för att bidra med värme som den inte hade fått i vanliga fall med tanke på att den är korthårig. Dock är detta ingen hund som är speciellt mycket för kalla vintrar och polarklimat, men den klarar absolut av det tempererade klimatet som vi har här i Sverige. Färgen på pälsen är svart till övervägande del av kroppen men har vissa fläckar i rödbrun färg, bland annat på halsen, tassarna, ovanför ögonen och på bröstet. En fullvuxen Rottweiler som är hanhund bör väga runt 50 kg medan en tik brukar liga runt 42 kilo. Hundrasens mankhöjd som vanligtvis uppnår när den har växt klart är mellan 61 till 68 cm som fullvuxen. Lite kortare är mankhöjden bland fullvuxna tikar, då den brukar ligga mellan 56 och 63 cm. Som du säkert förstår så är detta en stor hund och den har även mycket muskler vilket gör att den ser stabbig ut. På grund av dem två fläckarna som sitter snett ovanför ögonen ser hunden alltid lite arg ut och kan därför ge ett ovälkomnande intryck. Hundrasen som många andra hundraser, är snäll så länge den får mycket kärlek av sin ägare samt att den är väluppfostrad.

Kamphund

Som du tidigare läste så är hunden en kamphund, eller brukshund som vissa också säger. Brukshundar har sin största användning hos poliser, vakter samt militärer. Detta är på grund av att hunden är snabb och muskulös, då de allra flesta ser hunden som ett hot om den kommer springande argt mot en. På senare dagar har hunden blivit mer ett sällskapsdjur och även vanlig att se på hund utställningar, men den har fortfarande generna kvar för att lätt slå upp till arg och då är de inte roligt att stå i vägen. Man kom fram till att Rottweilern var en av världens tjugo populäraste hundraser under en undersökning år 2012/2013. Rasen har även blivit en av Sveriges populäraste hundraser sen 1990-talet.

Du som intresserar dig av denna hundras undrar säkert vart ifrån den har fått sitt namn? Jo, hundrasen är döpt efter staden Rottweil i en tysk stadsdel som heter Wurttemberg. Du kanske redan hade listat ut att namnet kom från en tysk stad eftersom att det låter tyskt.

Kan få problem med höfterna

Tyvärr har Rottweilern, som många andra storvuxna hundraser, problem med höften, knäna och generella benproblem. Mer specifika sjukdomar som ofta förekommer på denna hundras är höftledsdysplatsi och armbådsledsdysplatsi. dessa två sjukdomar kan vara bra att kolla upp om du funderar på att införskaffa dig denna ras, framförallt innan du köper den. Det kan nämligen leda till stora veterinärkostnader, så du är beredd på att ta dem och vet att du kommer ha råd. Annars är det otroligt synd om hunden.

rottweiler