Tysk Schäferhund

Den tyska schäferhunden tillhör hundtypen ”vall- och herdehundar”. Denna rasgrupp i FCI är grupp 1 och sektion 1. Här i Sverige kallar vi den tyska schäfern oftast bara för schäfer, men som du säkert förstår så finns det flera olika typer av schäfrar. Hundrasen är även vanlig som polishund eftersom att den tillhör ”vall- och herdehundar”. Om en hundras ska få tillhöra den hundtypen kärvs det att hunden är arbetsvillig, tyr sig till sin ägare eller förare samt att den är lätt lärd. Detta är även kraven som en polis hundförare kollar efter när den ska införskaffa sig en ny jobbarkompis. Det är därav polishundar ofta är en schäfer eller andra så kallade vallnings-hundar. Dock är schäfern känd för att väldigt lätt få höft problem, som du kanske förstår om du har sett en bild på en schäfer någon gång. Schäferns höft är väldigt lågt nersjunkna och det beror på att hundrasen är framavlad så. Vissa tycker det är fint och vissa tycker det är mindre fint och ser osunt ut. Schäfer är en av de hundraserna som är framavlade och inte har förutsättningar för ett smärtfritt liv. Ett annat exempel på hundras som är framavlade med samma biverkningar är Mopsen som först och främst får sin svans avklippt som liten, stela och orörliga leder, för mycket skinn samt svårigheter att andas på grund av luftrören. Dessa anser vissa är djurplågeri med tanke på att aveln fortsätter så finns det de som uppskattar det också.

Finns endast i tre färger

Den tyska schäferhunden kommer ursprungligen från Tyskland, som du säkert förstår. Den päls har ett så kallat täckhår vilket innebär att det är tjockt och skapar en tjock päls som täcker hundens hud och håller den varm i dem flesta klimaten. Hundrasen har även ett så kallat underhull som även det bidrar vill hundens värme och dessa två tillsammans resulterar i att hunden ej är mjukt långhårig. Har du någon gång klappat en schäfer har du säkert reagerat på att pälsen inte är speciellt mjuk utan mer åt det hårda och sträva hållet. Schäfern har endast tre färger, till skillnad från många andra hundraser där det framavlas hundar i flera olika färger. Schäferns vanligaste färg är svart upptill på ryggen, sidan av magen samt på svansen. På bakbenens övre delar eller lår är det vit päls medan resterande päls på bakbenen samt på hela frambenen är i gulbrunt. Den kan även ha några nyanser av grått samt rödbrunt där det svarta skiftar till gulbrunt. Två andra färger som finns på schäfrar men som inte är lika vanliga är att den är enfärgad i antingen svart eller grå, eller grå med en mörkare skiftning.

En tysk schäfer väger runt 30 till 40 kg om det är en hanhund. Är det en tik brukar eller bör hundens vikt ligga mellan 22 till 32 kg. En hanhunds mankhöjd brukar ligga runt 60 till 65 cm medan tikens mankhöjd ligger mellan 55 och 60 cm. Som du säkert förstår är detta en stor hundras som är användbar till mycket.

cha%cc%88fer