Tillbehör till hund
Tillbehör till hund

Tillbehör till hund

Tänk på det här innan du köper din första hund

Du som är intresserad av att skaffa en hund för första gången bör verkligen tänka efter ordentligt innan du går igenom med köpet. Det finns nämligen mycket du måste vara säker på och veta om hundar innan du köper en. En av de första sakerna är att prata med alla familjemedlemmar innan du köper hund. Skulle inte alla i familjen vilja ha en hund kan det leda till bråk ifall du ändå skaffar en.

Andra saker du måste känna till är att det är ett stort ansvar att äga hund, och det kommer kosta en hel del. Hunden måste rastas varje dag, du måste mata den, se till att vårda pälsen så ofta det behövs och ta den till veterinären när den blir sjuk. Hur mycket tid du måste lägga på hunden kan även variera beroende på vilken hundras du väljer.

Tid för hunden

Hundar tar upp en hel del tid och du måste tänka efter om du verkligen kommer ha tid att ta hand om en hund. Jobbar du långa dagar är det inte säkert att du har det, om du inte har någonstans att lämna hunden under dagarna, till exempel ett hunddagis. De kan nämligen inte lämnas ensamma hela dagarna, speciellt inte om du köper en valp. Så om du inte har mycket fritid är det bäst att vänta med hundköpet.

Vilken hundras?

En av de första sakerna att tänka på är vilken hundras du vill skaffa dig, och inte bara om du vill ha en stor eller liten ras. Det finns vissa hundraser som rekommenderas till dig som aldrig ägt hund tidigare. Har du lite erfarenhet av hundar finns det fler raser att välja mellan. Ett tips är att du besöker Svenska Kennelklubben och läser på lite om olika hundraser.

Vilken hundras du väljer kommer även bidra till hur svår den är att ta hand om. Långhåriga raser behöver till exempel mer tid till pälsvård. Det finns även raser som har större risk för hälsoproblem, vilket innebär flera veterinärbesök och i vissa fall en dyrare hundförsäkring. Det finns mycket att tänka på, men om du har tid för hunden och vilken ras du vill ha är en bra början.

Köp hunden från rätt säljare

Det är viktigt att du köper hunden från en seriös säljare, helst en riktig hunduppfödare. Då kan du känna dig säker på att du får en hund som blivit vaccinerad, avmaskad och har ett veterinärbesiktningsintyg. Hos en uppfödare får du även möjlighet att träffa hundvalparnas föräldrar och säljaren har ofta tips på vilken valp som passar dig bäst. De har en idé om vilka egenskaper och personligheter valparna börjar ha och kan därefter rekommendera en som de tror kommer passa dig bäst.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *